“Morfologia volumului colorat” reprezintă o continuare a expoziției personale din decembrie 2022, găzduită de Galeria C.A.V., și marchează finalizarea cercetării doctorale, introducând noutatea referitoare la relația subiectivă dintre volumetrie și știința culorilor – cromatologia. Obiectele colorate expuse sunt rezultatul cercetării doctorale efectuate la UNArte și deschid noi perspective în domeniul artelor vizuale, cu accent pe obiecte și instalații colorate.
Marea majoritate a lucrărilor a fost creată în decursul acestui an, dar s-a experimentat și revitalizarea unor obiecte mai vechi prin aplicarea unor modificări de substanță, constând în tratarea suprafețelor cu o peliculă cromatică. Acest strat de culoare a fost aplicat conform principiilor studiate în cadrul programului doctoral.
Un exemplu concret este reprezentat de “Roata timpului”, care simbolizează relația dintre culorile complementare roșu – verde și dintre cilindrul galben și prisma verde. Filozofic, această roată sugerează ciclicitatea timpului, care pare să se reîntoarcă și să se repete la nesfârșit. Acest concept începe din partea de jos a roții, unde se găsește pătratul roșu, simbol al pământului și asociat culorii roșii, după Johannes Itten și Kandinsky.
Lucrarea ‘Infinit roșu,’ realizată în 2022, reprezintă o continuare a unui ciclu mai vechi de lucrări sculptate în materiale tradiționale, cum ar fi travertinul, marmura și lemnul. De data aceasta, s-a experimentat combinarea unor anvelope, ce ulterior au fost vopsite în roșu.
Un alt exemplu este ‘Trâmbița,’ care reprezintă un fragment dintr-o sculptură realizată în 2013, în cadrul unui simpozion desfășurat în Germania. Cilindrul vertical a fost ușor încălzit prin aplicarea culorii portocalii. Acest procedeu a permis accentuarea contrastului dintre volumul convex și suprafețele plane, precum și dintre culoarea caldă și cea rece.
‘Portalul spre lumea volumelor colorate’ este o lucrare ce combină cele trei obiecte într-o singură sculptură colorată. Aceste obiecte levitează și intră în relație cu vidul creat de cadrul portalului albastru, care funcționează și ca ramă de susținere. De asemenea, s-a explorat relația dintre formele ovoidale, colorate cu tonuri calde, și prismele ascuțite și reci, colorate cu nuanțe verzi.
Lucrarea ‘Lupoaica și portretul’ a fost expusă în luna august în cadrul Expoziției școlii doctorale, găzduită de SENAT. Această lucrare reprezintă un contrast între un volum ascendent și prismatic, colorat în albastru, și un obiect poziționat orizontal, format predominant din forme rotunde (ovoid și cilindru), vopsite în roșu. Dialogul volumelor colorate’ exemplifică armonia realizată între volumele ovoidale și cele prismatice, prin intermediul culorilor care accentuează dinamica formelor în funcție de suprafețele pe care sunt plasate.
Lucrarea ‘Androginul’ sugerează, pe de o parte, simbolismul nașterii Evei din Adam și, pe de altă parte, bucuria comuniunii dintre cele două entități. Volumele au fost colorate conform principiului culorilor calde pentru suprafețele rotunde și al culorilor reci pentru suprafețele cu muchii și planuri drepte, pentru a evidenția jocul tridimensional.
Expoziția cuprinde și alte lucrări care explorează aceeași relație a culorilor cu formele.