Search
Close this search box.

Jertfa – permutări de volume

Artistul plastic Vlad-Dan Perianu participă cu o instalație intitulată "Jertfa" la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti în cadrul evenimentului anual organizat de Asociația de Artă Plastică Religioasă și Restaurare.

Jertfa – permutări de volume

Miercuri 20 aprilie 2022, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” a avut loc vernisajul expoziției de Artă Religioasă, eveniment anual organizat de Asociația Filiala de Artă Plastică Religioasă și Restaurare. Expoziția a fost vernisată de criticul de artă Marius Tița.

Vlad Dan Perianu (drd. anul II), participă cu o lucrare ce face parte din proiectul doctoral. Lucrarea, realizată cu o lună în urmă, se bazează pe principiul brâncușian al permutărilor de volume între ele.

Foarte interesantă este și istoria celor două elemente componente, părți ale altor compoziții sculpturale, aducând în prim plan ideea de simbol – logos – viața formelor. Elementul orizontal a făcut parte dintr-o lucrare, realizată în cadrul unui simpozion din Germania, intitulată A șaptea trompetă. Sculptura, care transmitea un mesaj simbolic, a fost distrusă de vânt, iar un element a fost salvat și transferat unei alte lucrari. Pasărea Phoenix este titlul lucrării semicinetice aflată în România, care, prin îndepărtarea părții mobile superioare, oferiă un suport ideal pentru brațul orizontal al sculpturii distruse. Interdisciplinaritatea volum-culoare-logos, este prezentă și în această instalaţie, care este un element important al tezei de doctorat.

Contrastul dintre elementele orizontale și verticale oferă privitorului un sentiment de ascendență ponderată. Corpul vertical al lucrării este realizat din lemn policromat, ce ulterior a fost patinat prin ardere.

Scroll to Top