Search
Close this search box.

ARTICOL | SEMNE ȘI EMOȚII. O EXPERIENȚĂ A EXPLORATORULUI URBAN

Pentru a descoperi frumusețea orașului, Mihaela Moțăianu și Cornelia Moțăianu propun utilizarea unor instrumente vizuale precum Infografia și tehnologia Realității Augmentate cu scopul de a evidențiia istoria complexă a unui loc.

ARTICOL | SEMNE ȘI EMOȚII. O EXPERIENȚĂ A EXPLORATORULUI URBAN

Deși avem impresia că înțelegem textura urbană în care trăim, orașul încă păstrează surprize în modul în care comunică aspecte, situații și istoria culturală de zi cu zi. Lucrarea propune semne vizuale folosind infografice pentru a evidenția detalii urbane „invizibile” pentru trecătorului grăbit.

Autorii, Mihaela Moțăianu (PhD Candidate și asist. univ. la UNArte, FADD | DESIGN) și Cornelia Moțăianu (drd. anul III și asist. univ. la UNArte, FADD | DESIGN) insistă pe valoarea comunicativă a infograficului pentru a face vizibilă frumusețea ascunsă a orașului. Astfel, pentru detaliile istorice și estetice care nu sunt vizibile trecătorilor în timpul mersului, autorii propun un nou limbaj vizual urban însoțit de indicii vizuale care conectează trecătorii de istoria culturală a locurilor. Pentru a implica trecătorii grăbiți în acțiunea de descoperire a elementelor decorative de pe fațadele clădirilor vechi, cu ajutorul Infograficelor și a tehnologiei Realității Augmentate au fost propuse indicii vizuale menite să dezvăluie semnificațiile ascunse ale unor detalii arhitecturale.

Lucrarea Semne și Emoții – O experiența a exploratorului urban (citește aticolul aici) a fost prezentată în cadrul sesiunilor online ale Congresului Internațional LUMEN, în perioada 26-30 mai 2021 și apoi publicată în Lumen Proceedings Vol. 17 (2021).

proceedings.lumenpublishing.com | January 2022 | DOI: https://doi.org/10.18662/wlc2021/48

Prezentare – World LUMEN Congress, 26-30 mai 2021

Scroll to Top