Search
Close this search box.

Drapel Pentru Mediu

Lucrarea intitulată ,,Drapel Pentru Mediu” (Flag for environment) realizată de Ileana Ștefănescu a fost expusă în cadrul Salonulului Național de Artă Contemporană ediția 2021. Lucrarea face parte dintr-o serie de lucrări picto-obiect / environment, parte a cercetării doctorale personale.

Drapel Pentru Mediu

Efemerul în artă este preocuparea artistului încă din cele mai vechi timpuri și de aceea Ileana Ștefănescu (PhD Candidate) consideră că acesta ar trebui să poată controla modul în care lucrarea sa „trăiește și evoluează”  pe parcursul timpului pentru ca privitorul să înțeleagă conceptul creativ și să interpreteze sensurile perene ale mesajului artistic într-un mod relativ previzibil. Plecând de la această problematică  ea dorește să abordeze în mod diferit obiectul de artă și să-l trateze ca pe o lucrare „vie”, devoalându-se  privitorului pe parcursul unei perioade mai lungi de timp, în funcție de specificațiile fiecărui material în parte, dar și de modul în care acestea interacționează între ele. În toată această perioada, lucrările vor evolua și vor căpăta noi valențe estetice datorate modului în care materialele utilizate reacționează la factorii fizico-chimici fără intervenția artistului sau  a unei terțe persoane.

Preocupată de marea problema, globală, a schimbărilor climatice, Ileana Ștefănescu dorește să atrag atenția asupra acestor probleme realizând această lucrare, ce se dorește a fi un drapel pentru mediu. A folosit ca materiale atât pământul, ca mediu natural, cât și plasticul transparent, materie ce a invadat întreaga planetă. Sub plasticul transparent sunt colate pe pânză fragmente din ziare, știri care atrag atenția asupra evenimentelor din ultimii ani cu privire la dezastrele naturale care au avut loc pe Terra datorate poluării. Dacă pentru început compoziția lucrării este una abstractă, pe parcursul trecerii timpului, ea va deveni figurativă, fragmentele de pământ desprinzându-se de pe plastic vor face posibil ca privitorul să descopere imaginile si textele din ziarele colate.

Scroll to Top