Search
Close this search box.

Expoziție | Experiment. Technê. Imagination

Galeria Ghețăria a Centrului de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului a găzduit EXPERIMENT. TECHNÊ. IMAGINATION prima expoziție personală semnată de Maria Panțur și curatoriată de Ioana Stelea.

Expoziție | Experiment. Technê. Imagination

EXPERIMENT. TECHNÊ. IMAGINATION prima expoziție semnată de Maria Panțur (drd. anul I) și curatoriată de Ioana Stelea (lector univ. dr. la UNArte, FADD | CSM). Expoziția a fost găzduită în perioada 5-28 martie 2022, de Galeria Ghețăria a Centrului de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Pornind de la materia primă (sticla topită la 1200-1300, metamorfozată în baghete, baloane suflate și bobițe de frită), evenimentul va dezvălui numeroasele tehnici ale sticlei (termo-formarea, gravura pe sticlă, pictura pe sticlă, lucrul la cald – lampă cu gaz, pâte de verre sau îmbinarea acestora). Cu ajutorul lor s-au conturat primele experimente, bazele construirii unei identități. Timpul a sedimentat însușirea acestor tehnici, iar imaginația a incorporat silueta din Galeria Ghețăria din cadrul expoziției EXPERIMENT. TECHNÊ. IMAGINATION.

Ceea ce  îi ”lipsește” cu desăvârșire este textul, teoria, însăși explicația, detaliile/descrierile/dimensiunile/etichetele lucrărilor… nu există.

Lessage: ’’An exhibition, for instance, should also be recognized and valued as a posssile research output.’’

Finisajul acestui eveniment important din viața artistei, a avut loc pe 27 martie, orele 16:00, o reuniune cu discuții libere, un moment de respiro, dedicat auto-cunoașterii, cunoașterii, dar și al interpretării și dezvăluirii unui fragment din Maria Panțur.

‘’Prezența este aici tot ce contează, ideal ar fi chiar și fară propriile gânduri (va ajuta un pic și muzica din surdină). Elementul cel mai important este trăirea, actul observației, înțelegerea lucrării corelând văzul cu imaginația. Ce nu este prezentat în expoziție ori este de la sine înțeles ori lăsat la îndemâna privitorului să-și imagineze și să se integreze în acest proces de reflectare și revelație. Expoziția este ea înseși o reflecție personală asupra propriului drum, reflecție pe care nu doresc să o mai privesc în solitudine, ci alături de un public. Deseori alfăm mai multe despre noi, lăsându-ne la o parte, separându-ne de noi, având încredere în realitatea exterioară și detașându-ne de reflectarea subiectivă.’’

(Maria Panțur)

Scroll to Top