Reconstrucții Istorice în Miniatură expoziția personală a scenografului Andrei Mențeanu (drd. anul II) a avut vernisajul miercuri 13.04.2022, orele 16:00 la Muzeul de Istorie a României București și a fost curatoriată de domnul Cornel Ilie, director adjunct al Muzeului de Istorie a României București și de domnul prof. univ. dr. habil. Cosmin Petru Paulescu.
În cadrul expoziției au fost prezentate o serie de machete cinematografice și fotografii ale acestora ce înfățișează reconstituiri istorice din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial de pe teritoriul Ucrainei. S-au respectat cu exactitate arhitectura reliefului urban și rural unde s-au desfășurat luptele, expoziția dorind să ne reamintescă de istoria militară în format tridimensional la scară perspectivală și în format fotografic. Magia machetelor este trecută prin filtrul compozițiilor artistice și a cadrelor cinematografice, publicul fiind invitat pe micul platou de filmare al istoriei, acolo unde miniaturile ne pot transporta în timp și spațiu prin efecte magice.
Această expoziție reprezintă un fragment din proiectul de doctorat profesional al studentului Andrei Mențeanu, care, într-o eră a digitalizării, propune să demonstreze că arta miniaturală poate fi cel puțin la fel de convingătoare precum arta digitală.
Miniaturile cinematografice au fost realizate cu ajutorul mijloacelor scenografice de film dintre care enumerăm; arhitectura urbană și rurală, obiectele, luminile, uniformele, tancurile și atmosfera teatrului de război. Expoziția prezintă, pe de o parte, o serie de fotografii realizate în așa fel încât să ofere publicului vizitator efecte cinematografice reale și pe de altă parte, două realizări miniaturale a unor conflicte de pe teritoriul Ucrainei în anul 1943. Conceptul lui Andrei Mențeanu, început cu doar câțiva ani în urmă, pare ca o premoniție la evenimentele teribile care se petrec chiar sub ochii noștri.