Muzeul Național al Țăranului Român a găzduit SEMNE. INFOGRAFICE. POVEȘTI VIZUALE expoziția personală a Corneliei Moțăianu, drd. anul VI, care a expus lucrări din cercetarea doctorală.
În cadrul programului specific de documentare și valorificare prin imagine a patrimoniului material și imaterial, secția Educație muzeală a MNȚR a inițiat un nou program expozițional de cercetare artistică și documentare etnografică. Cu o activitate multianuală, programul deschide o serie de prezentări a unor studii de caz, care reconstruiesc și revalorifică meșteșuguri, tehnici și practici tradiționale, reinterpretează și decodifică vizual elemente și simboluri ale culturii țărănești în cheie contemporană.
Ca primă expunere în cadrul programului expozițional, Cornelia Moțăianu a fost invitată să prezinte un studiu de caz despre Cultura Vădastra, care cuprinde două proiecte ce fac parte din cercetarea sa doctorală: ”Info-semnul în contemporaneitate” și ”Cum se face? Povești vizuale despre tehnologii dipărute”.
INFO-SEMNUL IN CONTEMPORANEITATE
Este un proiect de design vizual ce are ca scop revitalizarea identității culturale a satului Vădastra, din județul Olt. Proiectul aduce în fața publicului informații necunoscute despre identitatea societății tradiționale, reprezentată de meșteșugurile și obiceiurile populare care cu greu au supraviețuit până astăzi. Pentru a putea defini patrimoniul material și imaterial al satului Vădastra, Cornelia Moțăianu a creat un simbol care să reprezinte identitatea culturii Vădastra. Totodată prin sintetizarea modelelor tradiționale specifice regiunii, Cornelia a creat și un sistem intuitiv de accesare a informației despre meșteșugurile locale, realizând semne-simbol pentru fiecare element al tradiției locale. Astfel, prin intermediul acestor semne publicul este introdus în atmosfera culturală și istorică a regiunii Vădastra.
POVEȘTI VIZUALE DESPRE TEHNOLOGII DISPĂRUTE
Al doilea proiect prezentat, abordează tema meșteșugurilor pe cale de dispariție. Interesul doctorandei pentru reconectarea cu tradiția și salvarea acestor meșteșuguri ce fac parte integrantă din identitatea comunităților rurale, este de a menține vie moștenirea materială a culturii tradiționale. Utilitatea acestui demers este acela de a creea noi conexiuni între trecut și prezent, prin introducerea tehnologiilor tradiționale în educarea tuturor tinerilor, nu doar celor din zonele rurale. Legătura cu informațiile ce dezvăluie tehnologiile meșteșugurilor cu valoare semnificativă pentru cultura tradițională, se realizează prin infografice narative. Pentru parcurgearea materialului educativ, a fost introdusă ca soluție, folosirea unor narațiuni vizuale (povești ale obiectelor populare tradiționale) asemănătoare benzilor desenate, ce conțin seturi de imagini sau ilustrații cu procesului tehnologic. Citirea lor se face printr-un infografic secvențial cronologic (imagini ordonate planificat ca o instrucțiune) pentru a explica clar etapele de lucru ale unei anume tehnici.
În cadrul expoziției au mai fost expuse pentru susținerea acestor proiecte vase ceramice de Vădastra realizate de olarul Ion Cococi și reinterpretări de vase ceramice cu noul simbol Vădastra realizate de ceramista drd. Anca Mihăilă.