Search
Close this search box.

EXPOZIȚIE VIRTUALĂ | A PALIMPSEST OF THE CITYSCAPE

Expoziția virtuală a Mihaelei Moțăianu a fost prezentată miercuri 29 iunie 2022 de Institutul Cultural Român pe pagina principală a site-ului și pe paginile rețelelor de socializare ale ICR Lisabona. Seria de colaje digitale creează în spațiul virtual o experiență inedită.

EXPOZIȚIE VIRTUALĂ | A PALIMPSEST OF THE CITYSCAPE

Expoziția virtuală intitulată A PALIMPSEST OF THE CITYSCAPE realizată de Mihaela Moțăianu (PhD Candidate), prezintă fragmente urbane surprinse în imagini fotografice prezentate într-un mod poetic, o perspectivă subiectivă asupra peisajului urban. Expoziția a fost prezentată miercuri, 29 iunie 2022 de Institutul Cultural Român pe pagina principală a site-ului și pe paginile rețelelor de socializare ale ICR Lisbona: Facebook, Instagram și Twitter.

În 2019, pe parcursul a patru luni petrecute în Portugalia, Mihaela Moțăianu a descoperit farmecul orașului portughez prin opera marelui poet Fernando Pessoa. Mihaela observă în poeziile imaginative ale lui Pessoa acea melancolie specifică poporului portughez. Astfel este stimulată să surprindă în fotografii doar detalii cotidiene care declanșează o emoție pe care o asociază conceptului Saudade (cuvânt Portughez ce descrie o stare profundă de melancolie) și caută să intensifice acest tip de melancolie în imaginile fotografice.

Experiența orașului portughez s-a concretizat într-o serie de narațiuni vizuale prezentate sub forma unor colaje digitale corelate cu versuri din poemele lui Fernando Pessoa.

Prin expoziția A PALIMPSEST OF THE CITYSCAPE Mihaela Moțăianu prezintă o întreagă gamă de emoții și sentimente atât ale poetului cât și personale pe care artista le transferă privitorului prin imaginile create. Materialul fotografic care a rezultat din surprinderea detaliilor peisajului urban a fost realizat în trei orașe portugheze: Lisabona, Tomar și Mação.

Mihaela expune seria de colaje într-un spațiu expozițional virtual în care conceptul de palimpsest suprapune elemente precum imagini urbane care ilustrează detalii arhitecturale sau momente cotidiene, versuri din creația poetică a lui Pessoa și sunete care completează narațiunile vizuale. Această suprapunere creează o experiență unică în spațiul virtual, care plasează experiența urbană a artistei într-o paradigmă a imaginarului. Artista a compus titluri pentru fiecare dintre lucrări, însă unele dintre acestea păstrează titlul original al poemelor lui Pessoa, alături de interpretarea lor în limba engleză.

Expoziția virtuală poate fi accesată AICI.

Pentru ca vizitatorii să poată accesa mediul virtual, aceștia vor selecta un avatar pentru a se scufunda în spațiul virtual, devenind astfel vizitatorii expoziției. Platforma Hubs este optimizată pentru browserul Mozilla Firefox, însă expoziția poate fi accesată și din Microsoft Edge, Chrome, Safari sau alte browsere. Accesată prin browserul Firefox, platforma Hubs permite navigarea mai rapidă prin mediul virtual și, de asemenea, rulează cu ușurință imaginile dinamice și sunetul ambiental special creat pentru atmosfera expozițională, completând astfel lucrările expuse.

Părți din acest proiect au fost publicate în O Ideário Patrimonial / Nº 15, din octombrie 2021 o publicație digitală semestrială realizată de Centrul de Arheologii al Institutului Politehnic din Tomar, Portugalia și în revista Internațională Design|Arts|Culture / Vol. 2, din decembrie 2021, publicată de laboratorul Design, Architectură de Interior și Documentare Audiovizuală, al Facultății de Arte Aplicate și Cultură a Universității West Attica din Grecia.

Scroll to Top